Kypsyysnäytteen kielentarkastuksen kirjaus

Ohje Kypsyysnäytteen kielentarkastus -kirjauksen saamisesta opintosuoritusrekisteriin

Kypsyysnäytteet arvioidaan sekä kielen että sisällön osalta. Kypsyysnäytteesi kielentarkastus tehdään Monikielisen akateemisen viestinnän keskuksessa (Movissa). Jos kirjoitat kypsyysnäytteen suomeksi, sinun tulee hakea kypsyysnäytteen kielentarkastuksesta kirjaus opintorekisteriisi ilmoittautumalla Sisussa kypsyysnäytteen kielentarkastukseen. Tämä koskee sekä tentissä kirjoitettavan että opintojaksolla kirjoitettavan kypsyysnäytteen tekijöitä.

Kypsyysnäytteen kielentarkastukseen ilmoittautuminen tapahtuu Sisussa ensisijaisesti opiskelijan oman opintosuunnitelman kautta. Opintosuunnitelmassa valitaan oman tutkinto-ohjelman kypsyysnäyte-opintojaksosta sellainen suoritustapa, johon kuuluu kielentarkastus. 

Jos kirjoitat kypsyysnäytteen ruotsiksi tai englanniksi tai olet kansainvälisen maisteriohjelman opiskelija, sinun ei tarvitse ilmoittautua kypsyysnäytteen kielentarkastukseen. Jos olet epävarma tilanteestasi, ota yhteyttä tiedekuntasi tai laitoksesi henkilökuntaan. 

Ne kieli- ja viestintätieteiden laitoksen opiskelijat, jotka tekevät tutkielmansa suomen kielestä ja kirjoittavat kypsyysnäytteensä suomeksi (ks. luettelo), eivät myöskään ilmoittaudu kypsyysnäytteen kielentarkastukseen Sisussa, koska heidän kypsyysnäytteensä ei tule Moviin kielentarkastukseen.

Ilmoittautumisohjeet sisältävä video:Mistä tiedän, mille toteutukselle ilmoittaudun?

Lukukaudella 2021-22 voit ilmoittautua mille tahansa lukuvuoden aikana aktiivisena olevalle toteutukselle. Jos näet valittavana useampia toteutuksia kuin kaksi, tai et näe lainkaan kielentarkastuksen toteutuksia, varmista, että tarkastelet opintojaksosta tuoreimman OPS-kauden versiota. 

Milloin ilmoittaudun kielentarkastukseen?

Ilmoittaudu toteutukselle mahdollisimman pian ilmoittauduttuasi tutkimusviestinnän opintojaksolle tai tentissä kirjoitettavaan kypsyysnäytteeseen. 

Mitä jos ilmoittaudun vahingossa väärälle kielentarkastuksen toteutukselle?

Jos ilmoittauduit väärälle toteutukselle, et tällä hetkellä voi perua ilmoittautumistasi itse, koska kielentarkastuksen toteutuksilla on Sisussa valittuna jatkuva ilmoittautuminen. Jos ilmoittauduit väärälle toteutukselle, toimi seuraavasti:

 • Ilmoittaudu oikealle toteutukselle
 • Lähetä viesti osoitteeseen movi@jyu.fi. Kerro viestissä ainakin seuraavat tiedot 
  • nimesi,
  • pääaineesi tai tutkinto-ohjelmasi, sekä
  • toteutus, jolle ilmoittauduit vahingossa.
  • Jos et pystynyt ilmoittautumaan oikealle toteutukselle, kerro viestissä myös toteutus, jolle sinun pitäisi ilmoittautua.

Mitä jos Sisu ilmoittaa, että en voi tulla valituksi kielentarkastuksen toteutukselle?

Jos Sisu ilmoittaa, että et voi tulla valituksi toteutukselle, lähetä sähköpostia osoitteeseen movi@jyu.fi. Kerro viestissä vähintään seuraavat tiedot:

 • nimesi,
 • pääaineesi tai tutkinto-ohjelmasi ja
 • toteutus, jolle olet ilmoittautumassa.
 • Sisu voi hylätä ilmoittautumisesi, mikäli jokin valintakriteereistä ei täyty. Jos tiedät, mistä valintakriteeristä hylkäys johtuu, kerrothan senkin viestissäsi.

Pitääkö minun lisätä opintojakso XKVX1002 Kypsyysnäytteen kielentarkastus Sisussa opintosuunnitelmaani? 

Ei pidä. OPS-kauden 2020-23 opintosuunnitelmissa Kypsyynäytteen kielentarkastus on lisätty oman tutkinto-ohjelmasi kypsyysnäytteen osasuoritukseksi Sisussa. Riittää siis, että valitset opintosuunnitelmassasi kypsyysnäytteesi suoritustavaksi sellaisen tavan, jonka arviointikohteena on kypsyysnäytteen sisällön lisäksi myös kypsyysnäytteen kielentarkastus.