Kypsyysnäyte

Kypsyysnäytteessä eli maturiteetissa opiskelija osoittaa tutkintoa varten tekemänsä tutkielman aihepiirin ja akateemisen kirjoitustyylin hallintaa. Kypsyysnäyte tehdään sekä kandidaatin- että maisterintutkinnossa tutkielman valmistumisvaiheessa.
Kaksi opiskelijaa tekee muistiinpanoja

Sisällysluettelo

Huom.! Kypsyysnäytteiden kielentarkastuksen kesäaikataulu: Tarkastamme kaikki 12.6.2024 mennessä Moviin saapuneet kypsyysnäytteet ennen kesätaukoa (13.6.-12.8.2024). Tämän jälkeen jatkamme kypsyysnäytteiden tarkastusta 12.8.2024 alkaen.  

Kypsyysnäyte

Kypsyysnäytteessä eli maturiteetissa opiskelija osoittaa tutkintoa varten tekemänsä tutkielman aihepiirin ja akateemisen kirjoitustyylin hallintaa. Kypsyysnäyte tehdään sekä kandidaatin- että maisterintutkinnossa tutkielman valmistumisvaiheessa.

Kandidaatintutkinnossa kypsyysnäytteen sisällön tarkastaa opintosuunnan edustaja ja kielen Movin hyväksymä kielentarkastaja. Suomen- tai ruotsinkielisen koulusivistyksen saanut opiskelija osoittaa samalla erinomaisen kielitaitonsa siinä kielessä, jolla on saanut koulusivistyksensä. Kielentarkastusta ei tarvita, jos opiskelija on jo osoittanut kielitaitonsa alempaa korkeakoulututkintoa (esim. toisen alan kandidaatintutkinto/AMK-tutkinto) varten antamassaan kypsyysnäytteessä.

Maisterintutkinnossa kypsyysnäytteen tarkastaa oppiaineen edustaja niin sisällön kuin kielen osalta, jos opiskelija on osoittanut koulusivistyskielensä erinomaisen hallinnan alemman korkeakoulututkinnon kypsyysnäytteellä. Jos koulusivistyskielen hallintaa ei ole osoitettu, Movin hyväksymä kielentarkastaja arvioi maisteritutkinnon kypsyysnäytteen kielen.

Ks. Jyväskylän yliopiston tutkintosääntö 46 §

Kypsyysnäytteen suorittaminen

Kandidaatintutkinnossa kypsyysnäytteen kieli määräytyy opiskelijan koulusivistyskielen mukaan. Suomen- tai ruotsinkielisen koulusivistyksen saanut opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen sillä kielellä, jolla on saanut koulusivistyksensä. Opiskelijan koulusivistyskieli määritellään aiempien opintojen perusteella, ja määrittelystä vastaa tiedekunta.

Kandidaatintutkinnossa suomenkielisen kypsyysnäytteen voi suorittaa kahdella eri tavalla: Movin järjestämällä tutkimusviestinnän opintojaksolla tai tenttitilaisuudessa kirjoitettavana kypsyysnäytteenä. Ruotsinkielinen kypsyysnäyte suoritetaan tenttitilaisuudessa kirjoitettava kypsyysnäytteenä (ks. ohje Ruotsin- ja englanninkielinen kypsyysnäyte).

Jos opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi, kypsyysnäyte voidaan kirjoittaa joko suomen tai ruotsin kielellä, mikäli kielitaito on riittävällä tasolla, tai englannin kielellä. Tällöin opiskelijan kypsyysnäytteeseen ei tehdä kielentarkastusta, ja kypsyysnäyte sekä sen sisällöntarkastus tehdään tutkinto-ohjelman ohjeistamalla tavalla. 

Maisterintutkinnossa kypsyysnäyte kirjoitetaan tutkinto-ohjelman kielellä. Englanninkielisissä ohjelmissa se kirjoitetaan pääsääntöisesti englannin kielellä. Poikkeuksena on opiskelija, joka on saanut koulusivistyksensä suomen tai ruotsin kielellä, mutta joka ei ole osoittanut kielitaitoaan em. kielissä alempaan korkeakoulututkintoon kuuluvalla kypsyysnäytteellä. Tällöin kypsyysnäyte kirjoitetaan koulusivistyskielellä.

Maisterintutkinnon kypsyysnäyte suoritetaan tenttitilaisuudessa kirjoitettavana kypsyysnäytteenä tai muulla tutkinto-ohjelman ohjeistamalla tavalla. Jos maisterintutkinnon kypsyysnäytteestä arvioidaan koulusivistyskielen hallintaa, se kirjoitetaan aina tenttitilaisuudessa.

Opintojaksolla kirjoitettava kypsyysnäyte (kandidaatintutkinto)

Opintojaksolla kirjoitettava kypsyysnäyte on kandidaatintutkielman osa (esim. Johdanto, Yhteenveto-luku) tai tutkielmaan kiinteästi liittyvä teksti (laajennettu tiivistelmä, kirjallisuuskatsaus, itsearviointiteksti). Kielentarkastus tehdään tästä tekstistä, ja sisällöntarkastus on osa kandidaatintutkielman ohjaus- ja arviointiprosessia. 

Opintojaksolla kirjoitettavan kypsyysnäytteen suorittaminen ja arviointi ohjeistetaan tutkimusviestinnän opintojaksolla. Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan Sisussa oman tutkinto-ohjelman kypsyysnäyteopintojakson kautta ja arviointikohteiksi valitaan sekä sisällön- että kielentarkastus. 

Tentissä kirjoitettava kypsyysnäyte (kandidaatin- tai maisterintutkinto)

Tentissä kirjoitettava kypsyysnäyte on esseetyyppinen kirjoitelma eli pohtiva asiantuntijateksti, joka pohjautuu kandidaatin- tai maisterintutkielmaan. Tutkielman ohjaaja antaa aiheet kirjoitelmaan. Sekä kielen- että sisällöntarkastus tehdään tästä tekstistä. 

Tentissä kirjoitettava kypsyysnäyte tehdään joko Exam-järjestelmässä tai erillisessä tutkinto-ohjelman tai tiedekunnan järjestämässä tenttitilaisuudessa. Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan Sisussa oman tutkinto-ohjelman kypsyysnäyteopintojakson kautta ja arviointikohteiksi valitaan sekä sisällön- että kielentarkastus. Ennen kypsyysnäytteeseen ilmoittautumista kannattaa tutustua tentissä kirjoitettavan kypsyysnäytteen ohjeisiin ja  kypsyysnäytteen kielen arviointikriteereihin. 

Laptop ja muistiinpanot pöydällä

Kypsyysnäytteen arviointi

Kypsyysnäyte arvioidaan sekä sisällön että kielen osalta asteikolla hyväksytty/hylätty. Kypsyysnäyte kirjautuu opintorekisteriin kokonaissuoritukseksi, kun sekä sisällön- että kielentarkastuksen osasuoritukset on merkitty Sisuun. Alla on esitetty kielen arviointikriteerit. Sisällön arviointikriteerit määritetään tutkinto-ohjelmittain. 

Kielen arviointikriteerit koostuvat neljästä osa-alueesta. Yksittäiset poikkeamat kielenhuollon suosituksista ja oikeakielisyyssäännöistä eivät johda kypsyysnäytteen hylkäämiseen. Jos kypsyysnäyte hylätään, opiskelija saa ohjaavaa palautetta seuraavaa yritystä varten.

Opiskelijan lukivaikeus huomioidaan kielen arvioinnissa siten että tekstissä voi esiintyä lukivaikeuteen liittyviä piirteitä. Tätä varten opiskelijan pitää toimittaa ennen kielentarkastusta virallinen lausunto lukivaikeudesta kypsyysnäytteen arvioijalle (opintojaksolla kirjoitettava kypsyysnäyte) tai kypsyysnäytekoordinaattorille (tentissä kirjoitettavat kypsyysnäytteet) kypsyysnaytteet-movi@jyu.fi

Jos opiskelijan koulusivistyskieleksi on määritelty suomi tai ruotsi, mutta opiskelija on suorittanut suomen tai ruotsin opinnot toisena kielenä peruskoulussa ja/tai toisella asteella tai kirjoittanut ylioppilastutkinnossa suomen tai ruotsin toisena kielenä, opiskelija voi halutessaan pyytää S2/R2-kielentarkastusta.  S2-tarkastuksessa huomioidaan, että tekstin virkkeissä ja lauseissa sekä kieliasussa voi esiintyä erilaisia piirteitä kuin suomen tai ruotsin äidinkielenä suorittaneen opiskelijan tekstissä.  Opiskelijan pitää pyytää S2-tarkastusta ennen kielentarkastusta opintojakson opettajalta (opintojaksolla kirjoitettava kypsyysnäyte) tai kypsyysnäytekoordinaattorilta (tentissä kirjoitettavat kypsyysnäytteet) kypsyysnaytteet-movi@jyu.fi. 

Ruotsin- tai englanninkielinen kypsyysnäyte

Alta löydät ohjeet ruotsin- ja englanninkieliseen kypsyysnäytteeseen. Jos olet epävarma tilanteestasi, ota yhteyttä tiedekuntasi tai laitoksesi henkilökuntaan. 


Jos kirjoitat kypsyysnäytteen ruotsiksi tai englanniksi tai olet kansainvälisen maisteriohjelman opiskelija, sinun ei tarvitse ilmoittautua kypsyysnäytteen kielentarkastukseen.