UKK - Usein kysyttyjä kysymyksiä

1. En opiskele enkä ole töissä Jyväskylän yliopistossa. Voinko silti osallistua suomen kielen kursseille?

Myös muut kuin yliopiston opiskelijat voivat osallistua kursseillemme. Lisää tietoa: Ei-yliopisto-opiskelijoille.

2. Mistä tiedän, minkä kurssin valitsen?

Tutustu kurssikuvauksiimme. Kurssien alta löydät kuvauksen lisäksi taitotason ja puhenäytteen opiskelijalta, joka on suorittanut kurssin. Jos olet vielä epävarma, voit tulla juttelemaan opettajien kanssa.

Jos haluat harjoitella kaikkia kielitaidon osa-alueita, voit valita XSUX1001- XSUX1005 kurssin. Jos haluat kehittää jotain erityistä kielitaidon osa-aluetta, voit valita täydentäviä kursseja. 

3. Voinko ottaa monta kurssia yhtä aikaa?

Voit, jos se sopii aikatauluihisi ja sinulla on varmasti aikaa ja energiaa suorittaa kurssit loppuun asti. Kaikilta kursseilta tulee kotitehtäviä, ja moniin kursseihin liittyy vielä laajempi projektityö ja suullisia esityksiä. 

4. Tulen Jyväskylään pari viikkoa lukukauden alkamisen jälkeen. Voinko vielä osallistua kurssille?

Ota yhteyttä kurssin opettajaan. Jos myöhästyt enemmän kuin kaksi viikkoa, et voi enää osallistua kurssille. 

5. Täytyykö minun osallistua tenttiin, vaikka en tarvitse opintopisteitä?

Kyllä. Jos osallistut kurssille, sinun täytyy myös suorittaa se loppuun asti. 

6. Voinko tehdä jonkin kurssin uudelleen?

Voit, ja sitä suositellaan, jos olet saanut kurssista arvosanan 1 tai 2. Muussa tapauksessa neuvottele asiasta ensin opettajan kanssa. Et saa opintoviikkoja, mutta arvosanasi voi nousta. 

7. Voinko jatkaa kurssia, jonka olen joskus jättänyt kesken?

Voit, mutta on parempi, jos voit olla jo alusta asti mukana. Neuvottele opettajasi kanssa, jos haluat liittyä ryhmään vasta myöhemmin. Ryhmän kannalta on parempi, jos voit olla jo alusta asti mukana. Jos olet suorittanut osia lopputentistä, suoritukset ovat voimassa yhden lukuvuoden ajan. Voi siis olla, että joudut tekemään koko tentin uudelleen. 

8. Jos suoritan kurssin uudelleen, voinko käyttää vanhaa materiaalia?

Kurssimateriaaleja päivitetään säännöllisesti, joten on mahdollista, että materiaali on muuttunut ja joudut hankkimaan uuden materiaalin. 

9. Voinko saada korvaavia tehtäviä, jos olen pois kurssilta?

Tärkeintä on, että otat selvää, mitä tunneilla on tehty ja opiskelet kurssin asiat ja kotitehtävät itsenäisesti. Neuvottele poissaoloista aina etukäteen opettajasi kanssa. 

10. Kurssiaikataulut eivät sovi minulle. Mitä teen?

Voit opiskella kurssin asiat itsenäisesti ja tenttiä kurssin yleisenä tenttipäivänä. Voit myös osallistua Each One Teach One -ohjelmaan tai suorittaa Suunnista suomessa -itseopiskelupaketin. 

11. Kuinka voin korottaa arvosanaani?

Sinulla on kolme vaihtoehtoa:

a) Voit osallistua kurssille uudestaan. Et saa opintopisteitä, mutta arvosanasi voi nousta.

b) Jos suorituksestasi on kulunut alle vuosi, voit tehdä jotkut osakokeet uudelleen yleisenä tenttipäivänä.

c) Voit suorittaa koko tentin yleisenä tenttipäivänä. 

Kohdat b) ja c): ota yhteys movi@jyu.fi. 

12. Miksi tentissä on niin monta osaa?

Peruskurssien XSUX1001–XSUX1005 arvosanat muodostuvat puhumisesta, kuullunymmärtämisestä, tekstinymmärtämisestä, kirjoittamisesta sekä sanaston ja rakenteen hallinnasta. Koska opetamme kaikkia näitä osa-alueita, otamme ne huomioon myös arvioinnissa. Näin saat myös kielitaitoprofiilin omasta osaamisestasi, jolloin kurssin jälkeen sinun on myös helpompi suunnitella suomen kielen opintojasi eteenpäin. 

13. En pääse tenttiin. Mitä voin tehdä?

Jos kurssin lopussa järjestetään tentti, sen päivämäärä ilmoitetaan kurssin alussa. Ensimmäisen tenttikerran jälkeen järjestetään myös uusintatenttimahdollisuus. Kun aloitat kurssin, tarkista aikataulusta, että voit osallistua joko lopputenttiin tai uusintatenttiin. Muuten et voi osallistua kurssille. 

14. Onko kesällä mitään kursseja, joille voisin osallistua?

Järjestämme elokuussa intensiivisen Minun suomea -kurssin. Jyväskylän kesäyliopisto järjestää eritasoisia kursseja heinäkuussa. 

15. Milloin suomen kielen kurssit alkavat?

Kurssimme alkavat syyslukukauden alussa syyskuussa ja kevätlukukauden alussa tammikuussa. Elokuussa järjestetään lisäksi intensiivinen Minun suomea -kurssi.

Kaikkia kursseja ei järjestetä joka lukukausi. Voit tarkistaa järjestettävät kurssit ja niiden päivämäärät SISUsta.

16. Olen käynyt muiden oppilaitosten suomen kielen kursseja ja lisäksi opiskellut suomea itsenäisesti. Voinko saada osaamisestani opintopisteitä ilman, että minun täytyy osallistua kurssille tai tenttiin?

Jos olet suorittanut Jyväskylän yliopistossa tutkintoon vaadittavia kieli- ja viestintäopintoja vastaavat yliopistotasoiset opinnot muussa korkeakoulussa, voit saada merkinnän korvaavasta suorituksesta. Katso sivu Aiempien opintojen hyväksiluku. Palauta korvaavuushakemus Ulla Lautiaiselle huoneeseen O 206. Saat hyväksytyt opintopisteet suoraan opintorekisteriisi. Jos suoritustasi pitää täydentää jollain tavalla, suomen kielen opettaja ottaa sinuun yhteyttä.

Jos sinulla ei ole todistusta suorittamastasi kurssista, sinun täytyy suorittaa koko kurssin tentti ja osoittaa näin osaamisesi. Ota tällöin yhteyttä movi@jyu.fi.

17. Järjestääkö Movi kursseja yliopiston henkilöstölle?

Yliopiston henkilöstö voi osallistua kaikille kursseillemme. Lisäksi henkilöstölle järjestetään omia kursseja, jotka sopivat paremmin henkilöstön aikatauluihin. Lisää tietoa: Henkilöstökurssit. 

18. Minkä sanakirjan hankkisin?

Riippuu siitä, millä tasolla olet ja mihin tarkoitukseen tarvitset sanakirjaa. Minun suomea- ja Arjen suomea -kursseille riittää hyvin kaksikielinen taskusanakirja, mutta jos aiot jatkaa suomen kielen opiskelua pidemmälle, kannattaa harkita myös yksikielisen sanakirjan hankkimista.

Kaksikielisiä taskusanakirjojen kustantajia:

  • Gummerus
  • WSOY

Hyviä yksikielisiä sanakirjoja:

  • Timo Nurmi: Nykysuomen keskeinen sanasto. Gummerus
  • Anne Saarikalle, Johanna Vilkuna: Suomen kielen sanakirja maahanmuuttajille. Gummerus
  • Anne Saarikalle, Johanna Suomalainen: Eka oikea suomen kielen sanakirjani. Gummerus
  • Puhekielen sanakirja: Vesa Jarva, Timo Nurmi: Oikeeta suomee - suomen puhekielen sanakirja. Gummerus

Hauska kuvasanakirja:

  • Viiden kielen kuvasanakirja. Karisto

Sanakirjoja verkossa:

19. Mitä kielioppikirjaa suosittelette?

Hyviä kielioppeja:

  • Leila White: Suomen kielioppia ulkomaalaisille. Finn Lectura
  • Leila White: A Grammar Book of Finnish. Finn Lectura