UKK - Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten kursseille ilmoittaudutaan?

Kursseille ilmoittaudutaan Sisussa seuraamalla seuraavia ohjeita:

  1. Kirjaudu Sisu-järjestelmään https://sisu.jyu.fi/student/login.
  2. Lisää opintosuunnitelmaasi valitsemasi opintojakso esim. XDOC1006 Tekstipaja väitöskirjan tekijöille.
  3. Siirry Opintokalenteri-sivulle. Lisää XDOC1006 Tekstipaja väitöskirjan tekijöille kalenteriin Opetus valitsematta -välilehdeltä valitsemalla opintojaksolle suoritustapa (osallistuminen opetukseen/tentti), ja kalenteroimalla haluamasi toteutus.
  4. Ilmoittaudu toteutukselle Ilmoittautuminen ja opetus -välilehdellä.

Voinko osallistua opintojaksolle Y, kun tutkimukseni on vaiheessa X (alku, loppu, keskivaihe)?

Kyllä voit, jos koet, että se tukee tutkimuksesi tämänhetkistä vaihetta. Esimerkiksi vaikka olisit vasta aloittanut väitöskirjan teon, voit silti osallistua Artikkeliväitöskirjan yhteenveto-osa XDOC2002 -kurssille. Monet kurssilaiset ovat kommentoineet, että se on pelkästään auttanut heitä.

Sisu sanoo, että en voi tulla valituksi opetukseen, mitä pitäisi tehdä?

· Voi olla, että jatkotutkinto-ohjelmasi puuttuu Sisun kohderyhmistä. Tällaisessa tilanteessa kannattaa olla yhteydessä osoitteeseen movi@jyu.fi ja kertoa pulmasta tarkemmin.

Teen väitöskirjaa englanniksi. Voinko osallistua kirjoitusviestinnän opintojaksoille?

  • Jos pystyt seuraamaan suomenkielistä opetusta, voit osallistua lähes kaikille kursseille.
  • Poikkeuksena ovat seuraavat väitöskirjatekstin työstämiseen keskittyvät opintojaksot, joille osallistuaksesi tekstin on oltava suomenkielistä:
    • XDOC1000 Tekstikonsultaatio
    • XDOC1006 Tekstipaja väitöskirjan tekijöille
    • XDOC1008 Omien tekstien ohjausryhmä väitöskirjantekijöille sekä
    • XDOC2004 Väitöskirjan kirjoittamisen verkkokurssi.
  • Mikäli kirjoitat väitöskirjaasi englanniksi, suosittelemme lämpimästi tutustumaan englanninkielisiin XDOC-opintojaksoihin

Miten kursseille tulevat opiskelijat valitaan?

  • Väitöskirjantekijöille suunnatuilla kursseilla on ennakkoasetuksena se, että opiskelijat hyväksytään kurssille automaattisesti. Sisu siis arpoo opiskelijan satunnaisesti mukaan. Kirjoitusviestinnän kursseilla olemme siirtyneet manuaaliseen hyväksyntään, jolloin opettaja itse valitsee kurssille tulevat opiskelijat ilmoittautumisjärjestyksessä.
  • Kun sinut on valittu mukaan kurssille, saat opettajalta infosähköpostin. Jos tätä ei kuulu kurssin alkuun mennessä, tarkasta ilmoittautumisesi tilanne, sillä todennäköisesti et ole mahtunut mukaan. Koska Sisussa ei ole jonotustoimintoa, pidämme yllä omaa “jonotuslistaa”, mikäli joku peruu osallistumisensa. Näin on mahdollista, että pääsetkin mukaan pienellä viipeellä.

Voinko osallistua samalle kurssille monta kertaa?

  • Et valitettavasti voi. Jos tarvitset lisätukea kirjoittamiseesi, voit ilmoittautua Omien tekstien ohjausryhmään. Näihin tapaamisiin voi osallistua neljästi.
  • Tutustu myös muuhun tarjontaan. Huomaathan, että joitain XDOC-koulutuksia on tarjolla sekä suomeksi ja englanniksi. Nämä toteutukset ovat eri opintojaksoja, joten voit halutessasi opiskella esimerkiksi tieteen popularisointia sekä suomeksi että englanniksi.

Millaista opiskelu XDOC-työpajoissa on?

  • XDOC-työpajojen kantava voima on yhteisöllisyys ja vertaistuki, mikä tarkoittaa ohjauksessa tapahtuvaa pienryhmätyöskentelyä ja keskustelua monitieteisessä ryhmässä. Pienryhmätapaamisissa annat ja saat palautetta keskeneräisistä teksteistä ja pääset vaihtamaan ajatuksiasi esimerkiksi väitöskirjaprosessista. Jokaisen työpajan tarkoitus on edistää väitöskirjaasi, joten kaikki siellä annettavat tehtävät liittyvät omaan työskentelyysi. Näiden syiden takia kursseja ei voi suorittaa itsenäisesti.

Miksi annetaan ja saadaan vertaispalautetta?

  • Väitöskirjantekijä on usein kovin yksin oman tekstinsä kanssa. Vertaispalautteenantotilanteessa sekä palautteenantaja että vastaanottaja ovat samalla viivalla: kummallakin on työn alla väitöskirja, johon liittyvät haasteet ja oivallukset ovat tuoreessa muistissa. Antamalla vertaispalautetta väitöskirjantekijä pääsee vertaamaan toisen kirjoittajan tekstiä omaansa, miettimään, mitä olisi itse tekstiin kaivannut ja samalla oppimaan, miten voisi omaa tekstiään kehittää. Vertaispalautteen saaja puolestaan saa arvokkaan ja tuoreen silmäparin lukemaan tekstiään ja ehdottamaan siihen mahdollisia parannuksia, mutta myös kertomaan, mikä tekstissä toimii.

Mitkä opintojaksot järjestetään etänä, mitkä lähiopetuksena?

  • Tällä hetkellä lähestulkoon kaikki väitöskirjantekijöiden kurssit toteutetaan etäopetuksena, jotta mahdollisimman moni pääsee osallistumaan niihin. Poikkeustapauksena esimerkiksi Konneveden tutkimusasemalla järjestettävä Väitöskirjaretriitti XDOC1004 sekä Luova kirjoittaminen tutkijan työssä XDOC3006.
  • Etäopetus ei kuitenkaan tarkoita itsenäistä opiskelua, vaan tapaamiset järjestetään reaaliaikaisena etäopetuksena. Tästä poikkeuksena on Tutki(ja) bloggaa - uusi kirjoittaminen tutkijan arjessa XDOC3004, jossa väitöskirjantekijät työstävät omaa blogiaan pienryhmän tuella verkossa ennen kuin esittelevät sen kaikille yhteisessä webinaarissa.

Voiko väitöskirjatutkija, joka ei ole työsuhteessa Jyväskylän yliopistoon, osallistua kirjoitusviestinnän henkilöstökoulutuksiin?

  •  Myös ne väitöskirjatutkijat, joilla ei ole työsuhdetta, voivat osallistua kirjoitusviestinnän henkilöstökoulutuksiin. Suosittelemme kuitenkin pääsääntöisesti osallistumista väitöskirjatutkijoille suunnattuille koulutuksille. 

Voiko jatko-opintovaiheessa oleva vaihto-opiskelija osallistua kirjoitusviestinnän XDOC-kursseille?

  • Voit osallistua, jos sinulla on opiskeluoikeus ja pystyt seuraamaan suomenkielistä opetusta. Ensisijaisesti kuitenkin suosittelemme englanninkielisiä XDOC-kursseja.

Voinko osallistua kurssille, jos joudun olemaan pois joltain yhteiseltä tapaamiselta?

· Todennäköisesti mikään ei kaadu siihen, jos et pääse yhteen tapaamiseen esimerkiksi sairastumisen vuoksi, mutta yritä aina päästä paikalle. Työpajakokonaisuutemme rakentuvat pedagogisesti siten, että jokainen tapaaminen pohjustaa seuraavaa. Tapaamiset eivät ole luentoja, joten dioista et todennäköisesti saa samaa antia kuin osallistumalla. Tämän lisäksi pienryhmätyöskentely on tärkeä osa opetustamme. Sinun poisjääntisi vaikuttaa ryhmäläistesi oppimisprosessiin. Mikäli joudut jäämään pois tapaamisesta, ilmoitathan siitä opettajalle etukäteen.

Miten osallistun verkko-opetukseen?

  • Saat opettajalta Zoom-linkin hyvässä ajoin ennen opetuksen alkua. Mikäli sähköpostia ei kuulu, voit ottaa yhteyttä opettajaan. On mahdollista, että Sisussa on kohdallasi vanhentunut/virheellinen sähköpostiosoite. Monilla kursseilla käytetään Moodle-tilaa, jonne Zoom-linkki on laitettu valmiiksi. Kummassakin tapauksessa saat ohjeet sähköpostilla.
  • Jos laitteellasi ei ole vielä asennettuna Zoom-sovellusta, suosittelemme sen asentamista: https://zoom.us/download. Valitse zoom client for meeting.
  • Zoomin lisäksi tarvitset toimivan verkkoyhteyden sekä laitteen, jossa toimii mikrofoni ja kamera. Yleensä läppärin oma kamera ja mikrofoni riittävät mainiosti, etkä tarvitse erillisiä kuulokkeita.
  • Vaikka olemme tietokoneiden äärellä, käytämme työpajan aikana runsaasti perinteisempiä työvälineitä, kuten kynää ja paperia. Raivaa myös työpöytääsi sen verran, että pystyt kirjoittamaan sen ääressä.

Missä tilanteissa oma ilmoittautuminen pitää perua?

  • XDOC-opintojaksot ovat todella suosittuja ja kullekin opintojaksolle voidaan ottaa vain rajallinen määrä osallistujia. Toisinaan käy niin, että kiinnostavalle kurssille ei muiden tutkimus- tai työkiireiden vuoksi ehdikään mukaan tai sen joutuu keskeyttämään.
  • Mikäli olet ilmoittautunut koulutukseen, johon et ehdikään osallistumaan, poistathan ilmoittautumisesi Sisusta. Mikäli et pysty poistamaan ilmoittautumista itse, lähetä sähköpostia opettajalle.
  • Mikäli olet epävarma kurssin vaatimasta työmäärästä ja mahdollisuuksistasi suorittaa kurssi (esim. tiedossa paljon poissaoloja), kannattaa ottaa yhteyttä kurssin opettajaan yksityiskohtien varmistamiseksi.
  •  XDOC-toteutukset ovat pääosin lyhyitä intensiivikursseja, jotta niihin olisi mahdollisimman helppo sitoutua ja suorittaa loppuun.
  • Harmittavan moni väitöskirjatutkija ilmoittautuu kurssille, mutta ei koskaan saavu paikalle. Yritäthän aina perua ilmoittautumisesi, jotta tilallesi voidaan ottaa toinen opiskelija. Suosituimmilla kursseilla on mahdollista, että jos et ilmoita olevasi poissa ensimmäiseltä tapaamiselta, etkä ole käynyt kurssin alkuun mennessä Moodlessa, sinut siirretään keskeyttäneeksi ja otetaan tilallesi seuraava opiskelija.

Olen suorittanut opintojakson X. Miksi opintopisteeni eivät näy opintorekisterissä?

  • Kurssisuoritus koostuu yleensä automaattisesti opintojakson suoritukseksi noin päivän tai kahden viiveellä. Jos näin ei käy, tarkasta Sisun opintosuunnitelmasi. Varmista, että opintojakso on lisättynä opintosuunnitelmaasi, ja että olet valinnut sille suoritustavan.
  • Jos päivitit opintosuunnitelmaasi, odota päivä tai kaksi suorituksen kirjautumista opintorekisteriin.
  • Jos tilanne ei muutu, ja kurssisuoritus näkyy sinulla edelleen osasuorituksena, ota yhteyttä movi@jyu.fi.

Tohtorintutkinnostani (tai ohjattavani tutkinnosta) puuttuvat viestintä- ja kieliopinnot ja väitöskirja on valmis. Mikä on nopein/helpoin tapa suorittaa ko. opinnot? (Voiko tutkija suorittaa opinnot itsenäisesti?)

  • Viestintä ja kieliopintojen tarkoitus on tukea jatko-opintoja ja väitöskirjaprosessia. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan XDOC-opintotarjontaan jo väitöskirjaprosessin alkuvaiheessa. Meillä on tarjolla tukea myös väitöspäivään. Väitelleille sopivat esimerkiksi tieteen popularisoinnin koulutukset. Näihin voi hakea myös tukea sekä Tekstikonsultaatiosta XDOC1000 että Omien tekstien ohjausryhmästä XDOC1008. Kursseja ei ole mahdollista suorittaa itsenäisesti.

Mikä väitöskirjaretriitti on?

  • Väitöskirjaretriitti on ohjattu kirjoitusleiri, joka koostuu yhteisestä, neljän tunnin orientaatiotapaamisesta sekä viiden päivän työskentelystä Konneveden tutkimusasemalla. Retriittiin kuuluu myös retriittiviikon jälkeen toteutettava lopputehtävä.
  • Retriitti on ohjattua opetustoimintaa, jossa pääpaino on intensiivisessä kirjoitustyössä eli oman väitöskirjan edistämisessä. Retriitissä on yhteinen päiväohjelma, johon kuuluvat esimerkiksi yhteinen aamu- ja iltakokoontuminen sekä erilaisia valinnaisia pajoja ryhmän tarpeen mukaan. Omaa kirjoittamista varten tehdään myös selkeä suunnitelma, josta kerrotaan lisää orientaatiotapaamisessa.

Sopiiko väitöskirjaretriitti minulle?

  • Haluatko edistää tutkimustasi ja keskittyä kirjoittamiseen ilman muita häiriötekijöitä?
  • Onko sinulla meneillään intensiivinen kirjoitusvaihe tutkimustyössäsi? Tutkimuksen (artikkelin tms.) ei tarvitse olla viimeistelyvaiheessa, mutta on tärkeää, että tutkimusprosessisi on sellaisessa vaiheessa, että sinulla todella on kirjoitushommia viikon ajaksi.
  • Oletko valmis keskittymään kirjoittamiseen yhden arkiviikon verran, maanantaiaamusta perjantaipäivään?
  • Huomaathan, että kurssille osallistuminen edellyttää majoittumista Konnevedellä eikä viikon aikana voi olla muita sovittuja menoja, esimerkiksi palavereja, työvuoroja tai opintoja yliopistolla. Perhettä tai lemmikkejä ei Konnevedelle saa ottaa mukaan. Majoittuminen tapahtuu yhden hengen huoneissa soluasunnoissa. Kasvis- ja muut terveydelliset ruokavaliot huomioidaan. Konnevedelle mennään kimppakyydeillä ja tarvittaessa aseman bussilla. Oma auto ei siis ole osallistumisen ehto.

Mikä on Konnevesi-apuraha?

Miten pääsen kirjoittamaan väitöskirjaani Konneveden tutkimusasemalle?