Uudelle opiskelijalle

#movingJYUforward - Monikielisen akateemisen viestinnän keskus Movi tukee asiantuntijuutesi kehittymistä

Kun valmistut, viestintä- ja kieliosaaminen korostuu nykymaailman työelämässä kaikilla aloilla. Yksittäisten kielten ohessa monikielinen osaaminen ja kulttuurienvälinen ymmärrys ovat yhä tärkeämmässä roolissa. Akateemisessa työelämässä työskentelet usein erilaisissa tiimeissä, monikulttuurisissa työyhteisöissä ja ulkomaisten sidosryhmien ja partnereiden kanssa. Koska työskentely on monimuotoista ja monipaikkaista, korostuu myös teknologian käyttö osana työelämäosaamista. Kansainvälisyys ei aina edellytä matkustamista ulkomaille – teknologia tuo ulkomaat lähelle, ja monikielistä ja kulttuurienvälistä osaamista saa hyödyntää kotimaassakin.

Tätä kaikkea tietoa ja taitoa tarvitset jo opintojesi aikana ja osaamistasi pääset kehittämään Movin tukemana osana tutkintoasi. Myöhemmin työnhakutilanteessa voit erottautua muista hakijoista laaja-alaisella hyvällä viestintä- ja kieliosaamisella.

Monikielisen akateemisen viestinnän keskus (Movi) järjestää kaikki yliopistotutkintoihin liittyvät viestintä- ja kieliopinnot sekä lisäksi useita akateemista opiskelua tukevia opintojaksoja. Tietoa Movin toiminnasta löydät osoitteesta movi.jyu.fi.

Tervetuloa kehittämään viestintä- ja kieliosaamistasi Moviin!

 

movi_merkki_oranssi.jpgMiettikää tutor-ryhmässänne

  • Millaista viestintä- ja kieliosaamista erityisesti teidän alallanne tarvitaan?
  • Miksi pelkkä englanti ei riitä alallanne?
  • Millainen merkitys suomen kielellä on alallanne?

Alla vastauksia kysymyksiin, joita usein pohditaan viestintä- ja kieliopintoihin liittyen

  1. Mistä tiedän, kuuluuko tutkintooni viestintä- ja kieliopintoja?

Kaikkiin korkeakoulututkintoihin kuuluu pakollisia viestintä- ja kieliopintoja ainakin äidinkielen viestinnässä, toisessa kotimaisessa kielessä ja vähintään yhdessä vieraassa kielessä. Jyväskylässä suoritat nämä uusiutuvina viestintä- ja kieliopintoina (UVK), jotka ovat monikielisiä ja tieteenalalähtöisiä omaan alaasi nivoutuvia opintoja. Pakollisten opintojen lisäksi voit suorittaa tutkintoosi valinnaisia viestintä- ja kieliopintoja tarpeidesi ja tavoitteittesi mukaisesti.

Löydät koulutusohjelmasi viestintä- ja kieliopintovaatimuksesi esimerkiksi Movin verkkosivuilta:https://movi.jyu.fi/fi/ohjeita/tutkintovaatimukset/

UVK:sta löydät tietoa osoitteesta:
https://movi.jyu.fi/fi/kehittamistyo/uusimuotoiset-viestinta-ja-kieliopinnot

  1. Elämäntilanteeni takia en voi lähteä vaihtoon ulkomaille. Onko minulla muita vaihtoehtoja?

Kansainvälistyä voit monella eri tavalla myös kotiyliopistossasi. Movi tarjoaa monikielisen ja kulttuurienvälisen osaamisen kehittämistä tukevia opintojaksoja, kuten Fundamentals in Intercultural and Multilingual Communication, Kulttuurienväliset työelämävalmiudet, Each One Teach One -pariopiskeluohjelma jne. Voit myös esimerkiksi koota todistuksen monikielisestä ja kulttuurienvälisestä osaamisestasi. Movin toiminnan lisäksi on mahdollista myös esimerkiksi osallistua kansainvälisiin tutkimusryhmiin tai kansainvälisten opiskelijoiden tutortoimintaan.

Lisätietoa Movin työkaluista kansainvälistymisen tueksi:
https://movi.jyu.fi/fi/kansainvalistyminen/


  1. Aloitin vasta lukiossa saksan kielen opiskelun. Voinko jatkaa opintoja Movissa?

Voit jatkaa lukiossa aloittamaasi kieltä siltä tasolta, jonka olet saavuttanut. Jos et ole varma, mille opintojaksolle sinun kannattaa ilmoittautua, voit kysyä apua kyseisen kielen opettajalta. Voit myös aloittaa ihan uuden kielen alkeista. Movi tarjoaa opintoja 16 eri kielessä.

Löydät Movin viestintä- ja kielitarjonnan osoitteesta:
https://movi.jyu.fi/fi/opintotarjonta/kielitarjonta
 

  1. Minulla on tosi huono kielipää ja lukio-opinnoistakin on jo hetki aikaa. Viestintä- ja kieliopintojen suorittaminen arveluttaa. Etenkin esiintyminen vieraalla kielellä hermostuttaa.

Jännittämistä ei kannata jännittää. Se on luonnollinen osa esiintymistilanteita ja varsinkin vieraalla kielellä esiintymistä. Jos koet jännittämisen haittaavan opintojasi, voit keskustella Movin hyviksen kanssa tai ilmoittautua Movin esiintymisvarmuutta vahvistaville opintojaksoille. Esiintymisvarmuutta kehittävien opintojen lisäksi Movissa on useita muitakin akateemista opiskelua tukevia valmentavia opintojaksoja. Tiesitkö muuten myös, että Movissa on ensimmäisenä yliopistona Suomessa kampuskoiria, jotka edistävät opiskelijoiden opiskelukykyä ja lievittävät stressiä?

  1. Lukiossa luokallani oli vaihto-opiskelija Japanista. Innostuin Japanin kielestä ja musiikista. Onko minun mahdollista lähteä vaihtoon Japaniin?

Jyväskylän yliopistolla on satoja eri vaihtokohteita ympäri maailmaa. Ota selvää opintojesi alkuvaiheessa, mikä on sinun tiedekuntasi vaihtokohdetarjonta ja lähde heti alussa kehittämään valitsemasi kohteen kieliosaamista. Esimerkiksi vaihtovuosi Japanissa on sujuvampi, kun hallitset japanin kieltä ja tunnet jo vähän kulttuuria. Englannilla ei kaikkialla maailmassa pärjää ja vaikka osa luennoista olisi englanniksi, kielitaito auttaa selviämään arkisissa tilanteissa.

  1. Opiskelen matematiikkaa ja viestintä kiinnostaa ja ehkä vaihtokin voisi olla kiva kokemus, mutta en nyt oikein tiedä, mitä kannattaisi tehdä ja milloin. Onko joku, jolta voin kysyä apua?

Pohdintojen kanssa ei kannata jäädä yksin. Varsinkin opintojen alussa tulee paljon tietoa ja suunniteltavaa ja kaikki voi tuntua hieman sekavalta. UVK-polulla sinua ohjataan viestintä- ja kieliopintojen suorittamiseen oikea-aikaisesti ja esim. kansainvälistymismahdollisuudet huomioiden.

Voit myös aina kysyä neuvoja opintojesi suorittamiseen

68_University_300x150.png

 

Tässä oli tiiviisti tietoa Movin toiminnasta. Muistathan, että lisätietoa löydät Movin verkkosivuilta, movi.jyu.fi

 

Suunnittelutehtävä ja arvonta

Seuraavaksi sovelletaan tietoa käytännössä. Tehtävänänne on laatia 3 - 5 hengen ryhmissä ensimmäisen vuoden viestintä- ja kieliopinnot alanne opiskelijalle. Seppo-pelialustalla olevat tehtävät auttavat suunnitelman rakentamisessa. Voitte myös osallistua arvontaan, jossa luvassa on loistavia palkintoja. ;)

Seppoa suositellaan käytettävän puhelimella tai muulla mobiililaitteella.

Suosittelemme lataamaan Seppo-appin puhelimeesi tai vaihtoehtoisesti selaimella siirtyä Seppoon linkin https://play.seppo.io/ kautta:

-> "Kirjaudu pelaajana"

-> Syötä koodi 159494 .

   

                                                           Seppo Movi monikielisyys.jpg